Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği’nin (TBİD) ve KONDA Araştırma Şirketi’nin hazırladığı Türkiye’de Dijital Şiddet Araştırması yayınlandı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye‘nin finansal desteği ile toplumsal farkındalığı arttırmak için başlattığı “Dijital Şiddet ile Mücadele” projesi kapsamında yürütülen araştırmanın sonuçları paylaşıldı.
Dijital şiddet; sosyal medya, web sitesi, bloglar, mesajlaşma hizmetleri, arama motorları, bloglar, arkadaşlık/flört uygulamaları, çevrimiçi gazetelerin yorum kısımları, çevrimiçi forumlar, dijital oyunların sohbet odaları gibi çok farklı platformlarda gerçekleşiyor. Dijital şiddet siber taciz, ısrarlı takip, birinin sanal ortamda kişisel bilgilerine erişme ve yayınlama (doxing), çevrimiçi nefret söylemi, intikam pornosu, gizlilik ihlali, çevrimiçi tehditler kimlik hırsızlığı gibi farklı türler içeriyor.
KONDA’nın 8-9 Mayıs 2021 tarihlerinde telefon görüşmeleri ile yürüttüğü araştırma Türkiye’de dijital şiddetin boyutlarını ortaya koymayı amaçlıyor.
Araştırmada şu bulgular öne çıkıyor:
- Türkiye’de her beş kişiden biri dijital şiddete uğruyor.
- Dijital şiddetle en çok gençler karşılaşıyor: 5-17 yaş arası her beş gençten biri, 18-32 yaş arası her üç gençten biri dijital şiddete uğradığını belirtiyor.
- Kadınlar cinsiyetlerinden ve fiziksel görünümlerinden ötürü, erkekler siyasi görüşlerinden dolayı daha fazla dijital şiddete uğradıklarını dile getiriyorlar.
- Kadınların %51’i dijital ortamlarda yazılı, sesli veya görüntülü taciz mesajları alıyor, % 46’sı ısrarlı takibe uğruyor.
- Kişiler en çok tanımadıkları kimseler ve troller tarafından dijital şiddete maruz bırakılıyorlar.
- Dijital şiddet eylemlerinin en çok gerçekleştiği platformlar Instagram (%53), Facebook (%35) ve Twitter (%19).
- Dijital şiddetle başa çıkmak için en sık başvurulan yöntemler bloklamak/engellemek (%65) ve uygulama içinde şikayet etmek (%39).