Fotoğraf: Afganistan’da eğitim hakkı için eylem yapan kadınlar. Anadolu Ajansı(Arşiv)
ABD’nin ülkeden çekilmesiyle birlikte 2021’in Ağustos ayında yönetimi ele geçiren ve hükümetin adını “Afganistan İslam Emirliği” olarak değiştiren Taliban, kadınlara yönelik yasaklarına yenilerini ekliyor.
Ülkede kadınların üniversiteye gitmesini yasaklayan Taliban, son genelgesiyle kadınların kitle örgütlerinde (sivil toplum örgütlerinde) çalışmalarına da yasak getirdi.
“Taliban’ın adaletsiz politikaları ile başlıyoruz”
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“2023’e barbar Taliban’ın yeni insanlık dışı ve adaletsiz politikalarıyla başlıyoruz: Afgan kadınlarının artık üniversitelerde okumasına veya herhangi bir konuda özel kurs almasına izin verilmiyor, tüm yerel ve uluslararası kuruluşlar kadın çalışanlarını işten çıkarmaları konusunda uyarılıyor ve daha birçok kısıtlama getiriliyor.
“Bu politikalar yüreğimizi yakıyor ama direnişe olan bağlılığımızı da her zamankinden daha güçlü kılıyor. 2022 yılı Afgan kadınlarının pek çok biçimde güçlü protesto ve direnişlerine tanıklık etti ve yeni yılın bölgedeki kadın düşmanı dinci teokratik rejimlerin halk ayaklanmaları yoluyla yıkılışına tanıklık etmesini umut ediyoruz.”
TIKLAYIN – Taliban kimdir, amacı nedir?
TIKLAYIN – Taliban Afganistan’daki kadınlar için ne anlama geliyor?
TIKLAYIN – “Afganistanlı kadınlar, Taliban’ı iyi tanıyor ve güvenmiyor”
TIKLAYIN – BM-Taliban görüşmesinde kadın hakları çağrısı
TIKLAYIN – “Afganistan’da kadınlar çaresizliğe mahkûm edildi”