Fotoğraf: Ege Tonga/ bianet
“Erkek şiddetinin bahanesi olmaz, katledilen kadınların hesabını soracağız” sloganıyla gerçekleştirilen yürüyüşe katılan öğrenciler “Kampüslerden sokaklara güvende yaşamak istiyoruz,” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, İstanbul’da 4 Ekim’de Semih Çelik tarafından öldürülen Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner için Feminist Boğaziçi ve Öğrenci Temsilciliği Kurulu’nun (ÖTK) çağrısıyla dün (7 Ekim) saat 18.00’de Kuzey Kampüs’te Eğitim Fakültesi önünde toplandı.
Erkek şiddetini protesto etmek isteyen yüzlerce öğrenci, Kuzey Kampüs kapısına yürüdü. Buradan Güney Kampüs’e geçip, basın açıklamasını orada okumak isteyen öğrencilere özel güvenlik birimi (ÖGB) ile polis izin vermedi ve kampüs kapısı öğrencilere kapatıldı. Ardından çevik kuvvet, kapının önünde barikat oluşturdu.
Direniş sonuç verdi
Polis, ÖGB ve öğrenciler arasındaki müzakere süreci uzun süre devam etti. Bu esnada öğrenciler, sloganlarıyla müzakereci arkadaşlarına destek verdi.
Öğrenciler “Jin, Jiyan, Azadî (Kadın, yaşam, özgürlük)”, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Polis baksana, kaç kişiyiz saysana”, “Yürü, yürü Güney’e”, “Aç, aç, barikatı aç”, “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz” sloganları attı.
Öğrencilerin uzun süren direnişi sonuç verdi. Polisle yapılan müzakereler sonrası, kitlenin Güney Kampüs kapısına kadar yürümesine izin verildi, ancak kampüs içine alınmadılar.
Yolun trafiğe kapatılmasının ardından, kampüs kapısındaki çevik kuvvet barikatı kaldırıldı. Öğrenciler, yolda kurulan başka bir polis barikatı önünde durduruldu ve basın açıklamasını burada okudular.
Basın açıklaması için haberin devamına gidebilirsiniz.