Şişli Belediyesi ile DİSK/GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan 2018-2020 dönemi toplu iş sözleşmesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik maddeler öne çıktı.
Şişli Belediyesi ile DİSK/GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan 2018-2020 dönemi toplu iş sözleşmesinde (TİS) toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik maddeler öne çıktı.
Sözleşmeyle, eşi doğum yapan erkeklere 30 gün ebeveynlik izni hakkı tanınırken, eşine şiddet uygulayan erkek çalışanların maaşının yarısının bir yıl süreyle eşine ödenmesi, belediye kreşlerinde yüzde 50 indirim gibi maddeler de kabul edildi. Yasaya göre, kadınlar için 4 ay olarak düzenlenen doğum izni de TİS ile 8 aya çıkarıldı.
Bugün kadın hareketinden birçok ismin katılımıyla düzenlenen törende, TİS Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü ve DİSK/Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından imzalandı.
Törene Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Canan Güllü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav, Kadınlarla Dayanışma Vakfından Papatya Bostancı ve Ayşe Yetmen, KA.DER Başkanı Nuray Karaoğlu, Profesyonel İş Kadınları İstanbul Başkanı Aylin Olsun, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Program Koordinatörü Zelal Ayman, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Yasemin Temizarabacı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aile Eğitimleri Birimi Direktörü Hasan Deniz ile Şişli Belediyesi çalışanları katıldı.
Yedi kreş açıldı, üç kreş hazırlık aşamasında
Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, DİSK’te kadın bir başkan görmekten memnuniyetini ifade ederek başladığı konuşmasında “KHK ile belediye şirketlerine atanan personele, yasal sınırlamalardan dolayı bir katkı yapamamanın burukluğunu yaşıyorum. Bu konuda yasal engelleri aşmak için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
AÇEV’le “iyi babalık eğitimlerini” sürdüreceklerini söyleyen İnönü, kadınların özgürleşmesini ve yaşama katılmasını desteklemek için kreş çalışmalarına önem verdiklerini, şimdiye kadar yedi kreş açtıklarını ve üç kreşin daha yakında hizmete başlayacağını belirtti.
“Babalık izni ile olumlu babalık davranışları arasında güçlü bir bağ var”
AÇEV Aile Eğitimleri Birimi Direktörü Hasan Deniz, Türkiye’de Babalık Araştırması’na göre babaların gün içinde ortalama 9 saat 20 dakikalarını işte geçirdiklerini söyledi ve şöyle konuştu:
“Oysa babaların yüzde 21’i çalışma saatlerinin çocuklarına vakit ayırabilecekleri şekilde düzenlenmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Araştırma ayrıca; babalık izni ile olumlu babalık davranışları arasında güçlü bir bağlantı olduğunu da gösteriyor.”
Sözleşmeden öne çıkanlar
* Ücretlere ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 6, ikinci yıl yüzde 11 oranında zam.
* Eğitim gören personele 750 TL katkı.
* Doğum yapan kadına ödenen bir kereye mahsus olmak üzere ödenen 500 TL doğum ücreti 1000 TL’ye çıkarıldı.
* En düşük net ücret 3800 TL.
* Kadınlara 8 ay doğum izni.
* Eşi doğum yapan erkeklere 30 gün ebeveyn izni.
* 8 Mart’ta kadınlara tatil ve 800 TL ikramiye.
* 1 Mayıs’ta tüm çalışanlara 750 TL ikramiye.
* Fazla mesai ücretinde yüzde 100 zam. Gece saatlerinde uyapılan fazla mesaiye yüzde 25 zam.
* Ramazan ve Kurban bayramlarında 450’şer lira ikramiye.
* Günlük net yemek parası 30 TL. Sözleşmenin ikinci yılında yemek bedeli, ücret zammı oranında artacak.
* Bir kereye mahsus olmak üzere ödenen yakacak ücretinin 400 TL’den 550 TL’ye çıkarıldı.
* Giyim yardımının 500 TL’den 750 TL’ye çıkarıldı. Sözleşmenin ikinci yılında, giyim yardımı ücret zammı oranında artacak. (EG/ÇT)