66 yaşındaki Salome Zurabişvili, diplomat olarak görev yapmak için gittiği Gürcistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu. Zurabişvili, Cumhurbaşkanlığı için 2013’deki seçimlerde ilk kez başvurdu ancak başvurusu çifte vatandaşlık nedeniyle reddedildi.
Bu kez, Zurabishvili, cumhurbaşkanlığı adayı olarak başvurusu kabul edilene kadar Fransız vatandaşlığını reddetti ve başvurusu geçerli sayıldı.
Zurabişvili, Gürcistan’daki seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 59,6’sını aldı ve halkın seçtiği son cumhurbaşkanı olarak tarihteki yerini aldı.
Rakibi Grigol Vaşadze’nin oy oranı yüzde 40,4 idi.
Seçime bağımsız katılan Zurabişvili Gürcü Rüyası Partisi’nin de desteğini aldı. Rakibi Vaşadze’yi de iktidardaki Birleşik Ulusal Hareket Partisi aday göstermişti.
Görevdeki Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili yeniden aday olmayacağını duyurmuştu.
Zurabişvili, resmi sonuçların ilanı sonrası “Gürcistan halkının önemli bir prensip kararı aldığını” ve “geçmişi nihai olarak ve kararlı bir şekilde geride bıraktığını” açıkladı.
Zurabişvili: Putin’in saldırıları durmadı
Zurabişvili Euronews’e verdiği özel röportajda halk tarafından doğrudan seçilmiş olmasının sahip olduğu etkiyi artıracağına dikkat çekti ve uluslararası ilişkiler konusundaki deneyimlerinin büyük bir avantaj olduğunu da söyledi.
Dünya üzerindeki 10 kadın cumhurbaşkanı olmasının Gürcistan’ı uluslararası sahnede öne çıkaracağını söyleyen Zurabişvili, kadınların uzlaşma sağlama konusunda erkeklere oranla daha başarılı olduğu görüşünde:
“Bu aynı zamanda Gürcistan içerisindeki görevim için de çok önemli. Ülke içinde uzlaşma sağlamalıyım. Çünkü seçimler ve öncesi çok sert siyasi çatışmalara sahne oldu. Bir uzlaşma dönemine girmemiz gerekiyor. Bunu sağlama yolunda kadınlar erkeklere göre başarılı olabilir.”
Zurabişvili, Rusya’nın Gürcistan sınırlarını her zaman tehdit ettiğini ve saldırılarının hiç bitmediğini belirtti ve bu nedenle Rusya’ya karşı Avrupalı, Amerikalı ve NATO ortaklarından yardım istedi.
Parlamenter sisteme geçildi
3,5 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 56’sının oy kullandığı Gürcistan’daki ikinci turda oy verme işlemini izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri oylamada usulsüzlük yapılmadığını belirtti.
Hararetli geçen seçim kampanyası sırasında Zurabişvili kendisinin ve çocuklarının ölümle tehdit edildiğini söylemişti. İçişleri Bakanlığı ihbarın değerlendirileceğini açıkladı. Oylamadan kısa süre önce eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin partisinin yeniden iktidara dönmesinin önlenmesinin talep edildiği gösteriler düzenlenmişti. Büyük gösteriye yaklaşık 90 bin kişinin katıldığı bildirilmişti.
Aralık’da göreve başlıyor
Gürcistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı Aralık ayı ortasında göreve başlayacak. Gürcistan’da cumhurbaşkanı son kez halk tarafından doğrudan seçildi. Referandumda onaylanan Anayasa reformuna göre cumhurbaşkanı oylaması bundan böyle seçiciler meclisinde yapılacak . Görev süresi altıdan beş yıla indirilen cumhurbaşkanının yetkileri temsil düzeyine indirilecek.
Yeni anayasa ile, Gürcistan’ın parlamento hükümetine geçişi tamamlayacak.
Gürcistan’da kadın hakları
* Gürcistan anayasasına göre ortaöğretim zorunlu. Buna rağmen Gürcistan’da, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre erken evlilik oranı çok yüksek. Örneğin 2012 yılında 13-15 yaşlarında 7400 kız çocuk evlilik gerekçesiyle okuldan alındı.
* Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik’çe (IPU) yayınlanan “Siyasette Kadın 2017” haritasına göre Gürcistan’da parlamentodaki kadın oranı dünya sıralamasında 123. sırada.
* İnsan Hakları Merkezi’nden Aleko Tskitishvili “Erken evlilik Gürcistan’da ciddi bir sorun. Özellikle de geleneksel topluluklarda. Toplumun gelenekleriyle yasalar birbirine uymuyor” dedi.
* Yeni yayımlanan bir ankete göre Gürcü ailelerinde kadınlar, erkeklere göre daha yüksek maaş alıyor. Bunun sebeplerinden biri “erkek işi” olarak bilinen tarım ve sanayi alanlarındaki faaliyetlerin zamanla yok olması.
Zurabişvili hakkında
Fransa Dışişleri Bakanlığı’nda 30 yıl diplomat olarak görev yaptı. Zurabişvili 2003 yılında Gürcistan’ın Fransız büyükelçisi olarak ilk kez Gürcistan’a geldi. Mart 2004’te Zurabişvili, Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili’nin kararnamesiyle devrimci hükümetin Dışişleri Bakanı olarak atandı. Hem Fransa hem de Gürcistan vadandaşı olan Zurabişvili, bir dönem İran’daki durumla ilgili BM izleme grubuna dahil edilmişti.
Daha önce başvurusu reddedilmişti
Zurabişvili, 2016 parlamento seçimlerine katılan iktidar partisine, Tiflis’teki ana seçmenlerden birinde bağımsız bir aday olarak destek vermek üzere meclise seçilmişti.
Zurabishvili’nin 2013 cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki başvurusu ikili vatandaşlık nedeniyle reddedildi. Bu kez, Zurabishvili, cumhurbaşkanlığı adayı olarak başvurusu kabul edilene kadar Fransız vatandaşlığını reddetti.