Avrupa parlamentolarında görev yapan kadınların yüzde 85’i görevleri süresince psikolojik şiddete, yüzde 25’i cinsel tacize maruz kaldıklarını söyledi. 40 yaş altı parlamenterler ve parlamento çalışanları, şiddete daha çok maruz kalıyor.
Parlamentolar Arası Birlik (IPU) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından gerçekleştirilen araştırma, cinsiyetçilik ve kadına yönelik şiddetin Avrupa parlamentolarında da sık karşılaşılan bir sorun olduğunu ortaya koydu.
45 Avrupa ülkesinden 81 parlamenter ve 42 parlamento çalışanı kadınla yapılan birebir görüşmelere göre:
* Kadın parlamenterlerin yüzde 85’i görevleri süresince psikolojik şiddete maruz kaldıklarını söyledi.
* Kadın parlamenterler ve parlamento çalışanlarının yüzde 47’si ölüm tehdidi, tecavüz veya fiziksel şiddet tehdidi aldı.
* Kadın parlamenterler ve parlamento çalışanlarının yüzde 68’i fiziksel görüntüleri ya da toplumsal cinsiyet stereotipleriyle bağlantılı bir yorumlara maruz kaldı.
* 40 yaşın altındaki kadın parlamenterler psikolojik şiddete ve cinsel tacize daha fazla maruz bırakılıyor.
* Parlamento çalışanı kadınlar, parlamenter kadınlara oranla cinsel şiddete daha çok maruz bırakılıyor. Parlamenterlerin yüzde 25’i, parlamento çalışanlarının ise yüzde 40’ı görev sırasında cinsel tacize maruz kaldığını söylüyor.
* Cinsiyet eşitliği ve kadına şiddet konusunda çalışan parlamenter kadınlar, saldırılara daha fazla hedef oluyor.
AKPM Başkanı Liliane Maury Pasquier, araştırmanın “üzücü gerçeği” ortaya koyduğunu söylerken, IPU Başkanı Gabriela Cuevas da “Kadın bir parlamenter olarak, parlamentolardaki cinsel taciz sorununun düşündüğümüzden de vahim olduğunu ortaya koyan araştırma sonuçları beni derinden sarstı. Taciz sadece kadın haklarının ciddi bir şekilde ihlal edilmesi değildir, aynı zamanda demokrasi için de kötüdür” dedi.
Failler siyasi muhalifler, partili meslektaşlar, vatandaşlar…
Araştırmaya göre, 40 yaş altındaki kadın parlamenterler birden fazla şiddet tipine maruz bırakıldığını söylüyor.
Bu kadınların yüzde 76’sı medya ve sosyal ağlarda aşağılayıcı muameleye maruz kalıyor; yüzde 36’sı cinsel tacize maruz kaldığını söylüyor.
Failler ya siyasi muhalifler, ya aynı partiden meslektaşlar ya da sıradan vatandaşlar oluyor.
Şiddeti bildirme oranı parlamentoda da düşük
Araştırmaya göre, şiddet ve/veya tacize maruz bırakılan parlamenterler kadınlarn sadece yüzde 23,5’i, parlamento çalışanı kadınların ise sadece yüzde 6’sı yaşadıkları olay hakkında şikayette bulunduğunu söylüyor.
Konu fiziksel şiddet tehdidi olduğunda ise bildirme oranı artıyor. Fiziksel şiddetle tehdidi alan parlamenter kadınların yüzde 50’si, bu tehdidi polise ya da parlamentonun güvenlik birimine şikayet ettiğini söylüyor.