Judith Butler soruyor: Toplumsal cinsiyetten kim korkar?

4 Nisan 2024 Türkçe
Facebook Twitter Google

Toplumsal cinsiyet ve cinsellik hakkındaki düşüncelerimizi yeniden tanımlayan ikonik kitabı Cinsiyet Belası’nın yazarı Judith Butler, günümüzün sağcı hareketlerinde merkezi hale gelen toplumsal cinsiyete yönelik saldırılarla yüzleşiyor. Küresel ağlar, cinsiyetin aileler, yerel kültürler, medeniyet ve hatta insanın kendisi için tehlikeli, belki de şeytani bir tehdit olduğu fantezisini yaymaya adanmış “cinsiyet karşıtı ideoloji hareketleri”ni ortaya çıkardı.

Tanınmış kişilerin söylemlerinden alevlenen bu ideoloji, üreme adaletini geçersiz kılmayı, cinsel ve toplumsal cinsiyet şiddetine karşı korumayı zayıflatmayı ve trans ve queer bireylerin şiddet korkusu olmadan bir yaşam sürdürme haklarını ellerinden almayı amaçlıyor.

Kim Korkar Cinsiyetten? kitabının amacı yeni bir cinsiyet teorisi önermek değil, yeni ortaya çıkan otoriter rejimler, faşist oluşumlar için toplumsal cinsiyetin nasıl bir fantezi haline geldiğini incelemektir. Butler ayrıca, bu toplumsal cinsiyet fantezisinin yıkım endişelerini ve korkularını toplayıp yerinden etmesinin somut yollarını aydınlatıyor.

Çeviren: Mercan Baş