“2020 Ocak ayının son haftasında her akşam oturup saydık; 14 kanaldaki tartışma programlarında konukların tam 161’i erkek iken sadece 17/’si kadındı. Bu da yüzde 10,5 demekti.”
Veriler, Kadın Adayları Destekleme Derneği’nden (KA.DER).
Ekranlarda kadın temsiline yer verilmediğine dikkat çeken KA.DER, ekranlardaki kadın temsilini araştırdı. Araştırmalarının sonuçlarını sosyal medya hesaplarından da paylaşan KA.DER üyeleri’nin bulunduğu dikkat çeken sonuçlar şöyle:
* #HepsiErkek tartışma programları: Dün akşam 14 kanalda yayınlanan programlarda 33 erkek konuğa karşı, sadece 2 kadın vardı!
* #HepsiErkek tartışma programlarını incelemeye devam: Dün akşam primetime da 8 kanalda yayınlanan programlarda 30 erkek konuğa karşı, sadece 1(bir) kadın vardı!
“Kadınlar tartışma programlarını izlemekten vazgeçti”
KA.DER’den basına gönderilen açıklamada şöyle denildi:
“Televizyonların, özellikle haber kanallarının primetime’da yayınladığı ve Türkiye’nin önemli sorunlarının konuşulduğu tartışma programlarına kaç kadın çıkabiliyor? Son zamanlarda bu tartışmalar fazla ‘erkek erkeğe’ olmadı mı? Sunucunun ya da konuklardan sadece birinin kadın olduğu programlar dışında ekranları erkeklerin doldurduğunu hepimiz fark ediyor ve bundan rahatsız oluyoruz. Bu nedenle tartışma programı izlemekten vazgeçmiş çok kadın izleyici olduğunu da biliyoruz.
‘Medyadaki cinsiyetçi yaklaşım sona ersin’
“KA.DER kadınların her alanda eşit temsil edilmesi için 1997 yılından bu yana mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu; eşit temsil ise yüzde 50-50 anlamına geliyor. Dolayısıyla bu, kabul edebileceğimiz bir oran değil, değişmesi, ekranda da #DahaÇokKadın olması gerekiyor. Üstelik araştırmamız gösteriyor ki sadece muhafazakar kanallar değil ‘çağdaş’, ‘demokratik”, bağımsız”, ‘ilerici” olduğunu öne süren kanallarda da durum farksız. Oralarda da erkekler, erkeklerle konuşuyor.
“Bu ‘erkek erkeğe yapılan, genellikle de aynı erkeklerin katıldığı kadınsız tartışmaları izlemeye mecbur muyuz? Hayır değiliz. İzlemiyoruz da zaten. Ama medyadaki bu cinsiyetçi yaklaşımın değişmesini istiyoruz. O yüzden, KA.DER olarak CNN Türk, NTV, Haber Türk TV, Halk TV, Telel, Ahaber, TRT Haber, Ulusal Kanal, Haber Global, Bloomberg HT, 24 TV, TGRT Haber, TV Net ve Ülke TV’yi merceğimiz altına aldık. İzlese de izlemeyi bıraksa da tüm takipçilerimiz için her gün inceleyecek ve kadın-erkek konuk oranlarını deşifre edeceğiz. Belli periyodlarda da rapor halinde yayınlayacağız.”
“İki yılda Kadınsız 525 toplantı”
“Neden TV kanallarında bu kadar çok ‘uzman’ erkek var, Türkiye’nin kadın uzmanları yok mu? KA.DER bu çalışmada sadece televizyondaki tartışma programlarını ele alıyor ancak öyle anlaşılıyor ki panellerde, konferanslarda, seminerlerde de kadın uzmanın adı yok. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Gençer Baykan, Ekim 2017’den bu yana sosyal medyada duyurusu yapılan panel, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklerin katılımcılarını takip ediyor ve bugüne kadar derlediği ‘kadınsız toplantı’ sayısı 525’e ulaştı. Bundan sonraki konuşmacı seçiminde dikkate alacağız.
“KA.DER, TV kanallarının program yetkililerinden son maddedeki cevabı alana ve bu söz gerçekleşene kadar ekranda da eşitlik istemeye devam edecek. Bir diğer maddedeki ‘uzman kadın önerisi’ne destek sağlamak için de bir ‘kadın uzmanlar havuzu’ hazırlamaya başlıyor. Ekranda da eşitliğe ulaşıncaya kadar TV izleyicilerini bu çoğu ya da hepsi erkeklerden oluşan tartışma programlarını izlememeye, sosyal medya hesaplarımızdan kampanyamızı desteklemeye, #DahaÇokKadın demeye davet ediyoruz”