LGBTİ+ örgütlerinden 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü açıklamaları

10 Aralık 2024 Türkçe
Facebook Twitter Google

Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org

“Herkes için daha yaşanabilir bir dünya kurmak adına dayanışmamızı güçlendiriyoruz”

Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. 10 Aralık, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edildiği 1948’den bu yana kutlanıyor. LGBTİ+ örgütleri, sosyal medya hesapları üzerinden 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü için açıklamalar yayınladı.

Açıklamalar şöyle:

17 Mayıs Derneği: 10 Aralık İnsan Hakları Günü Kutlu Olsun “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar.” Özgürlük, eşitlik ve adalet için verilen mücadeleleri hatırlıyor, haklarımızı savunmak ve herkes için daha yaşanabilir bir dünya kurmak adına dayanışmamızı güçlendiriyoruz.

Pembe Hayat Derneği: Bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü! İnsan hakları gününde yeniden söylemek isteriz ki; Trans hakları, insan haklarıdır! Sağlığa erişim, ayrımcılıktan arınmış bir yaşam, cinsiyet kimliklerimizden kaynaklı damgalama, baskı, şiddet ve cinayete maruz kalmadığımız bir yaşam hayal değil, evrensel insan haklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Translar olarak, her gün varoluşumuzu savunurken, insan haklarımızın çiğnendiği, ayrımcılığa ve nefret suçlarına maruz kaldığımız bir dünyada yaşıyoruz. Unutmayalım: İnsan hakları herkes içindir ve “herkes” bizleri de kapsar!

LİSTAG: 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde bir kez daha hatırlatmak istiyoruz ki LGBTİ+ hakları insan haklarıdır. Evlatlarımızın doğuştan sahip oldukları eşit haklar için mücadele etmeye devam edeceğiz.

GALADER: LGBTİ+ hakları insan haklarıdır! Her zaman evlatlarımızın yanındayız!

İnter Dayanışma: Zaman içinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’ndan (ICD) cinsel ve toplumsal azınlıklarla ilişkili patolojize edici sınıflandırmaları ve kodları gözden geçirerek kaldırmıştır. Ancak, interseks varyasyonları hariç! Doğuştan gelen cinsiyet özelliklerindeki farklılıklar veya cinsiyet gelişimindeki farklılıklarla ilişkili sınıflandırmalar hâlâ patolojize edilmektedir. ICD-11, bu durumları “cinsiyet gelişim bozuklukları” olarak tanımlayan zarar verici ve normatif bir dil sunmaktadır. ICD-11 Temeli’ndeki mevcut materyaller ayrıca, DSÖ ve Sözleşme İzleme Organları tarafından belgelenen insan hakları normlarını karşılamayan gereksiz tıbbi prosedürleri belirtmekte veya bunlarla ilişkilendirilmektedir. Bu prosedürler, genital cerrahiler ve cinsiyet ataması ile ilişkili gonadektomileri içermektedir. Bu cerrahilerde, cerrahi sonuçlar için teknik ve heteronormatif beklentilere bağlı olarak maskülenleştirme ya da feminenleştirme cerrahisi belirtilmektedir. Ancak, bu müdahalelerin bilimsel bir kanıtı yoktur. İnsan hakları savunucuları, bu müdahaleleri zararlı uygulamalar ve beden bütünlüğüne, ayrımcılık yapmama ilkesine, yasalar önünde eşitliğe, işkence, kötü muamele ve deneylerden özgürlük hakkına aykırı olarak nitelemektedir. DSÖ, ICD-11 kodlarını nötr terminoloji sunarak ve tüm ilgili kodların insan haklarını ihlal eden uygulamaları belirtmediğinden emin olarak değiştirmelidir. İnterseks hakları insan haklarıdır!

SPoD: Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. 12 yıldır LGBTİ+’ların cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmadığı bir dünya için mücadele ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, insan haklarıyla insandır. LGBTİ+’ların insan hakları hâlâ sistematik olarak ihlal edilirken, LGBTİ+’ları insan dışılaştıran söylemlere ve haklara eşit erişimi engelleyen politikalara karşı tekrarlıyoruz: İnsan hakları pazarlık konusu değildir. LGBTİ+ hakları, insan haklarıdır!

20 Kasım Nefret Suçlarıyla Mücadele Derneği: İnsan hakları evrenseldir, ancak diğer birçok dezavantajlı sosyal gruplar gibi translar için bu haklar hâlâ eşit ve erişilebilir değil. Hormona erişim ve kapsayıcı sağlık hizmetleri, temel birer insan hakkıdır! Trans hakları, insan haklarıdır. Ayrımcılığa karşı dayanışmayı büyütelim, eşitlik için birlikte mücadele edelim.