Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde tacizci öğretmeni protesto eden öğrencilerden beşinin uzaklaştırma cezası alması üzerine Eğitim Sen 7 Nolu Şube, İHD Çocuk Hakları ve Eğitim Hakları Komisyonları ortak bir basın açıklaması düzenledi.
Açıklamada “Bu yaşananlar; taciz, tecavüz ve kadına yönelik şiddet suçlarına karşı izlenen siyasi tutumun ürünüdür” denildi. “Uzaklaştırma cezasının geri alınması ve bu cezayı verenler hakkında disiplin soruşturması açılması” talep edildi.
Tolu: “Kanunsuz ceza uygulaması söz konusu”
İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 7 Nolu Şube’den Özlem Tolu “çocuklara ceza verilmesinin örgütlenme, ifade ve eğitim haklarının ellerinden alınması anlamında geldiğini” belirtti.
“Hiç kimsenin görmezden gelmemesi gereken taciz gibi önemli bir olayı protesto ettikleri için öğrencilerimiz hakkında tesis edilen kısa süreli okuldan uzaklaştırma disiplin cezası hukukun evrensel ilkelerine ve Çocuk Hakları Sözleşmesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına, Anayasaya, Anayasa Mahkemesi Kararlarına, Milli Eğitim Temel Kanununa ve Danıştay’ın üretmiş olduğu içtihatlara aykırıdır” dedi.
“Bu yaşananlar siyasi tutumun ürünü”
Bu yaşananların “taciz, tecavüz ve kadına yönelik şiddet suçlarına karşı izlenen siyasi tutumun ürünü” olduğu bu yüzden de sadece hukuki gerekçelerle açıklanamayacağını belirten Tolu,
“Çocuklarımızın bu durumu yaşamasının en önemli sebepleri arasında, topluma dayatılan gerici eğitim anlayışı, çocuk ihmal ve istismarcılarına karşı cezai yaptırımların neredeyse olmayışı, çocuklara ve kadınlara karşı koruyucu ve önleyici tedbirlerin hayata geçirilmemesidir” diyerek açıklamasına devam etti.
“Kadın cinayetleri, taciz, çocuk istismarı normalleştiriliyor”
“Hükümetin, başta Ensar Vakfı olmak üzere ülkede yaşanan cinsel istismarların üzerini örtmeye yönelik açıklamaları, cinsel istismar ve cinsel saldırıların artmasına yol açıyor.
“Okul yönetimlerinin kız öğrencilerin beyanı üzerine etkili bir soruşturma yürütmek ve tacizi açığa çıkarmak gibi sorumluluğunu yerine getirmemesi de sürecin devamını sağlıyor.”
Talepler
Açıklamada talepler şöyle sıralandı:
– Uzaklaştırma kararının geri alınsın,
– Öğrencilerin okula dönerek eğitimlerine ara vermeden devamı sağlansın,
– Öğrencilere bu hukuka aykırı cezayı verenler hakkında disiplin soruşturması başlatılsın, çocuk istismarının önlenmesi için acil ve etkili tedbirler alınsın,
– Anayasa ve taraf olunan uluslararası sözleşmelerden doğan sorumlulukların yerine getirilsin; çocuk hakları ve eğitim haklarının eksiksiz temin edilsin,
– Başta kadın ve çocuk istismarı vakaları olmak üzere faillerin cezasızlıkla ödüllendirilmeyip gerekli yaptırımlar uygulansın.
Ne olmuştu?Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nden geçen sene mezun olarak bu sene üniversiteye başlayan Eylül adlı kadın öğrenci, lisedeki coğrafya öğretmeninin tacizlerini mahkemeye taşımış ve yaşadıklarını bianet’e anlatmıştı. Olayın duyulmasının ardından sosyal medyada kampanya düzenleyen öğrenciler ertesi gün tacizci öğretmenin görevinden alınması talebiyle tüm gün boyunca dersleri boykot etmişlerdi. Protesto sonrasında ”öğrenciler izinsiz gösteri, etkinlik ve toplantı düzenlemek” suçlaması ile okul disiplin kurulu tarafından ifadeye çağırılmıştı. Öğrencilerden beşine uzaklaştırma cezası verilmişti. |
(EÜ/HK)