Cinsel Şiddetten Hayatta Kalanların Deneyimleriyle Destek Birimlerinin İnsan Hakları Uyumluluğu Raporu yayınlandı.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden yapılan açıklamada, şöyle denildi:
“ETKİNİZ AB desteği ile hazırladığımız raporda, danışanların kurumlara ulaşmada yaşadıkları zorluklar, deneyimleri ve yaşadıkları hak ihlalleri kendi ifadeleri ile yer aldı.
8 ay süren çalışmada 60’a yakın ulusal ve uluslararası mevzuat, sözleşme, tavsiye kararları, eylem planları, protokoller taranarak İstanbul ilindeki merkezi, yerel yönetimler ve İstanbul Barosu’nun uluslararası standartlara uygunluğu sorgulandı.”
Bu uyumluluğu kamu kurumları ve hayatta kalanlarla görüşerek inceleyen derneğin raporuna göre, Türkiye’de cinsel şiddete özel tek kapı hizmet veren bir merkez yok! Rapor, “Mevcut kurumlarda personelin eğitimi yetersiz. Kurumlarda danışanlar mağdur suçlayıcılık ve ayrımcılık ile karşılaşıyor. Adil yaklaşım yok!” diyor.
Raporun ortaya koyduğu bir diğer veri, cinsel şiddetten hayatta kalanlara en çok destek veren kurumlar şöyle: Feminist ve LGBTİ+ örgütleri, sivil toplum kuruluşları, barolar ve yerel yönetimlerken devlet bu sıralamada yer almıyor!
“LGBTİ+’ların alabilecekleri destek açıkça belirtilmiyor”
Yargı sürecinde cinsel şiddetten hayatta kalanların karşılaştıklarını da odağına alan rapora göre, “Cinsel şiddetten hayatta kalan bir danışana mahkeme heyeti ‘Neden bağırmadın?’ dedi. Bir başka danışan vücudunda darp izi olmaması nedeniyle mahkeme heyetinden ‘Cinsel saldırıya rızası vardır’ şeklinde bir yorumla karşılaştı.”
Belediyelerin verdiği hizmetler ‘kadın”larla sınırlı! LGBTİ+’ların alabilecekleri destek açıkça belirtilmiyor! Hizmetlerin mülteci, engelli, LGBTİ+ kapsayıcı olup olmadığı bilinmiyor.