Kaos GL Derneği, medyada LGBTİ+’ların nasıl temsil edildiğini incelediği “Medyada LGBTİ+’lar” raporunu yayınladı.
Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar’ın kaleme aldığı raporda 80’lerden bugüne Kaos GL arşivindeki haberler inceleniyor. Tar, raporun sunuşunda şöyle diyor:
“Kendi hikâyeni anlatmak hayatına sahip çıkmanın ön koşuluna dönüştüğünde, LGBTİ+’lara, öznesi saklanmış cümlelerdeki gizli özneler olmaktan çıkmak için o cümlelerin nesnesine de, tümlecine de, yüklemine de göz dikmek düşüyor. Özneleşmenin yolu ise, o cümleleri ters yüz edip kendi cümlelerini kurmak ve basının da o cümleleri kuracağı güne kadar, izlemekle kalmayıp dönüştürmek için eylemekten geçiyor.
“Hazırladığımız bu raporla; 90’lardan bugüne arşivimizde yer alan gazete kupürleri ve medya izleme çalışmamızda artık çeyrek asra yaklaşan deneyimimizle; bugünün medyasındaki hak ihlallerini anlamak ve geçmişten bugüne süregelen örüntüleri deşifre ederek değiştirme iradesine bir tuğla daha koymak niyetindeyiz.
“Vardık, varız, varolacağız” derken, gazete sayfalarında nasıl var olduğumuz sorusuna yanıt olan raporumuzun, LGBTİ+’ların eşitlik ve özgürlük mücadelesine katkı sağlaması umuduyla…”
Raporda medyada LGBTİ+ temsili 1980’lerden itibaren arşivlenmiş haberler üzerinden incelenirken nefret söylemi ve ayrımcılığa yönelik istatistikler sunuluyor, 2017’den 2020’ye ayrıntılı bir inceleme yapılıyor ve medyanın siyaset ile ilişkisi veriler doğrultusunda yorumlanıyor.