Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın. Bu haber, Kaos GL’den alındı.
“Neden herkes özgürlük isterken benim en temel hakkım olan yaşama hakkım; özgürlüğüm neden bu kadar korkutucu geliyor insanlara?”
2008 senesinde, Diyarbakır Newrozu’nda ilk kez gökkuşağı bayrağının açılmasını böyle bildiriyordu dönemin KaosGL.org muhabiri.
O dönem Kaos GL, bu gelişmeyi “Diyarbakırda da bu sene eşcinseller için yeni bir gün doğdu ve Diyarbakırlı eşcinseller ilk kez Newroz’u kutlamak için alanlara indiler” diye duyurmuştu.
Adından neredeyse her sene, kesintisiz bir şekilde LGBTİ+’lar örgütlü olarak Newroz’a katıldı. 2011’de ülke genelindeki LGBT örgütleri hep birlikte Diyarbakır Newrozu’na katıldı. “LGBT’ler Newroz’a Gitti Geldi, Hayat Devam Ediyor!” manşetiyle KaosGL.org’ta yer alan habere göre İstanbul’dan Lambdaistanbul, Kadın Kapısı ve İstanbul LGBTT, Eskişehir’den Morel, Ankara’dan Pembe Hayat ve Kaos GL, İzmir’den Siyah Pembe Üçgen ve Diyarbakır’dan Hevjin üyeleri, gökkuşağı bayrakları ile Diyarbakır Newrozu’ndaydı.
Diyarbakır’da bıçakla tehdit
Diyarbakır’daki ilk Newroz’dan 14 yıl sonra, bugünkü Newroz mitinginde LGBTİ+’lar saldırıya uğradı. “Bê trans jîyan nabe” ve “Şer şer e çi jin e çi mêr e” pankartları, gökkuşağı ve trans bayraklarıyla Newroz alanında yer alan LGBTİ+’ları; bir grup erkek bıçakla tehdit etti.
Alandaki LGBTİ+’lardan aldığımız bilgiye göre; bir erkek grubu bıçak gösterdi ve bayraklardan bahsederek, “Bunları kaldıracaksınız, yoksa yakarız” diye tehdit etti. O sırada bir LGBTİ+ aktivistini de darp ettiler.
LGBTİ+’lar pankart ve bayrakları kapatmak zorunda kaldı. Başka bir yere geçmeye çalışırken takip de edildiler. Bunun üzerine alanı terk etmek zorunda kaldılar. Saldırıya uğrayanlardan LGBTİ+ aktivisti Xweşi hislerini KaosGL.org’a şöyle anlattı:
“Hayatım boyunca Newroz’a katıldım. Kendimi bildim bileli buradayım ve ilk defa Newroz’dan erken ayrılmak zorunda kaldım. Çok mutsuzum”
Diyarbakır’daki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eyleminde de LGBTİ+’lar saldırıya uğramıştı.
Eskişehir’de kutlama
Eskişehir’de Orman Fidanlığı’nda bir araya gelen kitle Newroz’u kar yağışı ve soğuk havaya rağmen Newrozu coşkuyla kutladı. Kızıl Okyanus LGBTİ+ da eyleme gökkuşağı ve trans bayraklarıyla katıldı.
İstanbul’da taciz
İstanbul’da Newroz, dün (20 Mart) Yenikapı miting alanında kutlandı. Mevsim normallerinden daha soğuk havaya rağmen on binler Yenikapı’da Newroz’u kutladı. LGBTİ+’lar Newroz’a gökkuşağı ve trans bayraklarıyla katıldı. İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Platformu adına ortak Newroz metnini Tuğçe Özçelik okudu.
Açıklamada, ““Kadınların ve LGBTİ+ların yaşam haklarına saldıran, şiddeti ve eşitsizliği yasallaştırmaya çalışan erkek egemen politikaları reddediyoruz” ifadeleri yer aldı.
Öte yandan İstanbul Newrozu’nda da LGBTİ+’lar sözlü tacizle karşı karşıya kaldı. Alandaki LGBTİ+ aktivistleri yaşadıklarını şöyle anlattı:
“10 kişiye yakındık. Bir iki tane gökkuşağı bayrağı, bir tane trans bayrağımız vardı. En başından beri erkekler yanımızdan geçerken ‘travestiler’ diye bize laf atıyordu. Eylem boyunca izinsiz bir şekilde fotoğraflarımızı çekmeye çalıştılar. Bu sürekli oluyordu. Uyardık. Uyardıklarımız ise dalga geçti, ciddiye almadılar. Rıza alınmasına hiç gerek duyulmayan insanlar gibiydik. Sahnede konuşmacılar LGBTİ+ deyince zılgıt çektik. O sırada da yine taciz edildik. Rahatsız olunca çıktık. Bize gelip, ‘Siz Kürt müsünüz’ diye soranlar oldu.”
İzmir’de gökkuşağı bayrağına saldırı
İzmir’de Newroz kutlamaları HDP İzmir İl Örgütü’nün çağrısıyla 20 Mart’ta Gündoğdu Meydanı’nda düzenlendi. Binlerce kişinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de Newroz eylemine katıldı.
LGBTİ+’lar da İzmir’de Newroz’a gökkuşağı bayrağıyla katıldı. Alana girerken polis taciziyle karşılaşan LGBTİ+’ların elindeki gökkuşağı bayrağı alanda çalındı.
Newroza katılan LGBTİ+’ların aktardığına göre bir süre sonra bayraklarını iki kişi geri getirdi ancak bayrakları yırtılmıştı. Zar zor bayrağı tekrar açtılar ancak sözlü taciz, ‘Bu bayrağı indireceksiniz’ diye tehdit, küfür ve hakaretler sürdü. Sahneden, saldırıya ilişkin LGBTİ+’ların adı anılmadan “Arkadaşlar, farklı yoldaşlarımız aramızda, tüm renklerimizle alandayız” denildi. LGBTİ+’lar bunun üzerine kendi güvenliklerini sağlayarak alandan ayrılmak zorunda kaldı.